Spoorbed creëren

Om de gebruikte Roco Line rails zonder bedding van het juiste ballastbed en ballast te voorzien wordt de volgende methode gebruikt.

Eerst wordt de breedte van het ballastbed conform NEM122 (Doornsede van de aardebaan bij normaalspoor) – voor H0 is die 38mm – afgetekend met een mal uit de 3D-printer die op het spoor gelegd een pen op de juiste afstand positioneert.

Vervolgens wordt de kurk gesneden en het overtollige deel verwijderd en restjes en kruimels gestofzuigd.

Dan met flexibele en overschilderbare acrylkit (Bison Super Acryl, wit) de kurkranden afkitten, zodat de aan te brengen ballast (die door de lijm massief wordt) straks geen hard contact met de onderplaat maakt met veel rijgeluid tot gevolg. Het hele idee van de flexibele en geluiddempende kurk wordt anders teniet gedaan.

Na een beetje drogen kan de kit al worden overschilderd met bruine acrylverf in de kleur van de rails/roest. Eigenlijk zie je hier straks niets van, het wordt bedekt met ballast.

Ten slotte wordt de ballast aangebracht.